Munskydd vid resa

Reser du i kollektivtrafiken bör du bära munskydd  – oavsett när du reser. Dessa regionala rekommendationer gäller från den 23 februari och riktar sig till personer födda 2004 och tidigare, det vill säga till personer från gymnasieåldern och äldre.

Det är även varje resenärs eget ansvar att ha med sig och använda munskydd vid resor enligt myndigheternas rekommendationer.  Därför bör du som reser med oss alltid har med dig ett munskydd, som bärs under hela resan, det vill säga du tar på munskyddet innan du kliver ombord på tåget och tar av det när du har lämnat stationen.

Se Folkhälsomyndighetens information om hur du använder engångsmunskydd här (pdf)

Fortsätt hålla avstånd

Det viktigaste för att hindra smittspridning är att fortsätta hålla avstånd från andra. De tidigare rekommendationerna gäller fortsättningsvis:

  • Undvik onödiga resor för att inte själv bidra till trängsel.
  • Om du måste resa – undvik rusningstid.
  • Munskydd/ansiktsmask kan användas som ett komplement vid tillfällen då det kan vara svårt att hålla avstånd.

Dessa punkter är fortfarande är det viktigaste för att minska smittspridningen.

 

FAQ

Vad händer om jag inte har munskydd på mig?

Resenärer som inte har munskydd kommer att få gå ombord på fordonen och kommer inte att avvisas under sin resa. Det är varken förarens eller någon annan personals ansvar att övervaka efterlevnaden av rekommendationen.

Kommer ni att dela ut munskydd?

Folkhälsomyndigheten är tydlig med att bärandet av munskydd är var och ens eget ansvar. Har du inget eget munskydd finns de till försäljning på apotek, butiker och många andra serviceställen i anslutning till tågen precis som tidigare. Det finns även i Selecta-maskiner på vissa plattformar.

Hur använder jag munskyddet på rätt sätt?

För dig som reser med kollektivtrafiken rekommenderas engångsmunskydd, som du använder och sedan kasserar. Återanvänd inte. Munskyddet tar du på innan du kliver på tåget och tar av när du klivit av.

Var noga med att dina händer är rena när du sätter på dig munskyddet och se till att det täcker näsa och mun. Ta inte med dina händer på munskyddet när du har det på dig och sprita händerna igen när du tagit av det.

Kasta det använda munskyddet i papperskorg för att inte skräpa ned. Finns det ingen papperskorg kan du ta med det hem och slänga i hushållssoporna.

 

Se Folkhälsomyndighetens information om hur du använder munskydd här

1177.se finns även en instruktionsfilm om hur man på korrekt sätt använder munskydd. Se den här.

Kommer personalen ombord ha munskydd på sig

Vi kommer att förse personalen med munskydd och uppmuntra till användning av dessa. Det är inget krav på personalen att använda munskydd utan en rekommendation.