Cookie Consent by Free Privacy Policy website Upptåget bilr Mälartåg | Mälartåg Hoppa till huvudmenymenu Hoppa till innehålleast Hoppa till fotensouth

Upptåget blir Mälartåg 12 juni

Från den 12 juni blir Upptågets linjer Uppsala-Gävle och Uppsala-Sala en del av Mälartåg och byter namn. En nyhet blir att du kan resa hela vägen Uppsala-Västerås med tåg utan att byta tåg i Sala. Men mycket annat blir sig likt för UL:s resenärer.

Regionaltågslinjerna Uppsala-Tierp-Gävle och Uppsala-Morgongåva-Heby-Sala har tidigare drivits av UL under varumärket Upptåget och biljetterna har sålts i deras kanaler. Från den 12 juni byter Upptåget namn till Mälartåg, när det blir en del av Mälartågs linjenät.

Är du UL-resenär kommer det mesta att vara sig likt. Du köper enklast dina biljetter hos UL för att resa med Mälartåg på dessa sträckor. Tågen är de samma med samma tidtabell, men det står Mälartåg på tågen. Du kan läsa mer på ul.se där mer information finns samlad.

Reser du från andra delar av Mälardalen kommer du även att kunna köpa Mälartåg enkelbiljett för sträckorna Uppsala-Tierp-Gävle och Uppsala-Sala på malartag.se eller i Mälartågs app. Det betyder att resenärer kommer att kunna resa med Mälartåg på fem linjer, från Linköping i söder till Gävle i norr, Stockholm i öster och Örebro i väster.

Mälartågs linjer från den 12 juni

 

Mälartågskartan utan förklaring

 

 

En del nytt – men mycket som

 vanligt

Vad blir nytt och vad som blir som vanligt när Upptåget blir Mälartåg och byter namn från den 12 juni? Här sammanfattar vi det viktigaste för dig som resenär.

Nytt för dig som resenär
  • Du kan åter ta tåget hela vägen från Uppsala och Heby via Sala och Västerås (och vidare till Eskilstuna) utan att byta tåg i Sala. Det blir en enklare och bekvämare tågresa där det går att jobba ombord. Denna resa köper du på malartag.se.
  • Det blir fyra nya helgavgångar Uppsala-Sala, åtta i vardera riktningen från dagens sex. (se faktaspalt till höger.)
  • MTR tar över uppdraget att köra tågen, där de flesta medarbetarna från tidigare operatör följer med.
  • Reser du med Mälartåg från andra delar av Mälardalen kommer du enkelt att kunna köpa enkelbiljett för tågresan i Mälartågs app och på malartag.se. I denna biljett ingår inte zongiltighet. Dessa biljetter släpps närmare trafikstarten i juni.
  • Hittegods flyttas till Mälartåg hittegods i Stockholm.
Oförändrat
  • Som UL-resenär köper du din resa med Mälartåg inom UL:s område i ULs app eller försäljningskanaler. Biljetten är en zonbiljett, där övrig kollektivtrafik inom zonen ingår.
  • Tidtabellen och turtäten är i princip de samma som tidigare under Upptåget. UL:s biljetter gäller precis som tidigare på dessa sträckor.
  • Köper du din resa med Mälartåg hos UL vänder du dig till UL:s kundtjänst vid frågor och andra kundtjänstärenden, exempelvis återköp och förseningsersättning. För hittegods, synpunkter om själva resan med Mälartåg vänder dig till Mälartåg Kundservice via malartag.se från den 12 juni.
  • Din Movingo periodbiljett gäller precis som tidigare inom UL.

Under rubriken Upptåget blir Mälartåg på sidan Vanliga frågor har vi samlat ytterligare svar på det du som resenär kanske undrar över när Upptågets tåg och linjer blir en del av Mälartåg den 12 juni. Läs mer här