Naturnära vandrarhem för höstmys och motion
Hösten kommer med vandring, paddling och cykelturer. Men efter en dos aktivt uteliv är det skönt att komma in i den ombonade värmen. Här är fem vandrarhem där friluftslivet väntar precis utanför knuten. Och du tar dig dit med kollektivtrafik! Text: Karin Wallén
Gysinge Wärdshus, Gysinge
Forsande paddelparadis
Granne med Nedre Dalälven och Färnebofjärdens nationalpark ligger Gysinge Wärdshus & Hotell. Här befinner du dig i ett kulturhistoriskt landskap. Det gamla herrgårdsliknande huset tillhörde en gång i tiden Gästriklands största järnbruk, och i de vackra brukslängorna är rummen renoverade för att bevara en gammal tradition – så är ju också Gysinge känt som ett nav för byggnadsvård.
Värdshuset drivs från och med sommaren 2024 av Svenska Turistföreningen, och här finns naturen verkligen inpå knuten med vandringsleder, cykelleder och ett Naturum som lär dig mer om allt som lever och frodas nationalparken.
Men häftigast är kanske ändå forsarna i Färnebofjärden, där du kan lära dig forspaddling. Det finns olika platser med olika grader av strömmande vatten, så det passar även den nyfikna nybörjaren. Det går även att paddla på slätvatten.
Kanotuthyrning och kurser finns hos Gysinge Kanot, och när du haft en dag full av äventyr väntar bastu följt av en god middag på värdshusets restaurang. Är du eller någon annan i sällskapet mer intresserad av byggnadsvård, loppisar eller kanske ett brandbilsmuseum? Ja, då finns även det i Gysinge.
Mer info: gysingewardshus.se, gysingekanot.se
Resa hit: Tåg med Mälartåg, SJ och Tåg i Bergslagen till Gävle och vidare med buss 49 ( X-trafik), som tar cirka 1 timme.
Foto: Isabella Ståhl
Sala Silvergruva, Sala
Vandra, cykla och gå under jord
Den historiska silvergruvan är så tätt förknippad med orten Sala i Västmanland att det inte går att tänka sig ett besök som inte utesluter ett besök under jord. Men att bo på gruvområdet innebär inte bara att ha nära tillgång till den vidunderliga undervärlden (boka biljett i förväg) som i sig är en fascinerande tidsresa.
Bor du på vandrarhemmet har du dessutom tillgång till naturen omkring, och allt den har att erbjuda. Och det är inte bara svampskogar som lockar på höstkanten. I direkt anslutning till gruvområdet ligger två naturreservat med både vandringsleder och MTB-leder.
Kalkbrott och sjöar är bara ett tjugotal minuter bort i rask promenadtakt, och en promenad längs de gamla vattenvägarna tar dig till Måns Ols Utvärdshus, där du äter gott intill sjön Långforsen, som haft stor betydelse för gruvan. Här finns också ett kallbadhus som dock endast är öppet under sommaren – men bada utan tillgång till kallbadhus kan du förstås göra året om, utom när skridskoisarna ligger. Vill du fiska i Långforsen köper du fiskekort, till exempel på Sala turistinformation.
Vandrarhemmet är en historisk byggnad inredd i vintagestil. Inget av rummen har egen dusch och toalett, utan dessa finns i korridorerna. På bottenplan finns dusch och toalett som är tillgängliga för rörelsehindrade.
Mer info: salasilvergruva.se
Resa hit: Mälartåg eller SJ till Sala, gå sedan 4 kilometer eller ta buss (vl.se). Buss 569 stannar vid hållplats ”Gruvan” som ligger ca 500 meter från STF Sala Silvergruva. Tar du Silverlinjen (gratis) så får du kliva av vid hållplats ”Bryggeriet” och sedan gå i cirka 15 minuter. Med linje 61 och 467 kan du hoppa av på ”Styrars” i närheten av gruvområdet och sedan gå 750 meter.
Foto: Creativ Mill
Lilla Sörgården, Färingsö
Gårdsliv utanför Stockholm
Obruten utsikt över åkrar och ängar. Det är vad som väntar på Lilla Sörgården på norra Färingsö i Mälaren. Hit tar du dig med lokaltrafiken från Stockholm – och hamnar i en helt annan värld. På gården finns en stor trädgård med fruktträd och köksodlingar, och här och där trippar höns och ankor omkring.
Inte långt ifrån boendet finns vandringsleder som kryssar fram mellan naturreservat med gamla ekar, vacker blandskog och slottsparker. Mälarens vatten är förstås också ständigt närvarande, så den som vill ta ett höstdopp har gott om möjligheter.
Gårdshotellets huvudbyggnad har fem personligt inredda hotellrum, och dessutom finns tre fristående gårdshus som kan bokas separat för ett sällskap i taget. Husen har väl tilltagna uteplatser, och för den som behöver proviantera är det en kort promenad till närmaste mataffär. Utflyktsmål i närheten finns det gott om, eller vad sägs om till exempel Drottningholms slott, vikingabyn Birka, eller bohemiska Rosenhills Trädgård med kafé och musteri.
Mer info: lillasorgarden.se
Resa hit: Mälartåg (och flera andra tågbolag) till Stockholm. T-bana till Brommaplan följt av buss (sl.se) till hållplatsen Kungsberga Konsum. Det går också att ta pendelbåt, linje 89 från Klara Mälarstrand till Tappström vid Ekerö centrum. Därifrån går det buss vidare till Kungsberga.
Foto: Göran Ronsten
Bergs gård, Trosa
MTB-mecka med skogsmys
En bit utanför Trosa väntar paradiset för dig som älskar MTB! Här finns Sörmlands största mountainbikearena, med roliga, slingrande cykelstigar i skogarna utanför vandrarhemmet. Hittills finns 35 kilometer cykelleder med varierande terräng och nivåer som passar alla. På teknikbanan kan du slipa på dina skills och självklart kan du hyra cykel om du inte har med en egen, men kom ihåg att du behöver köpa ett bikepass för att få utnyttja ledsystemet.
Vill du hellre ta dig fram med fötterna direkt mot marken så har du också kommit rätt. Det är lätt att ta sig ut på mysiga skogspromenader och dessutom går Sörmlandsleden precis utanför knuten. Faktum är att du kan vandra hit på Sörmlandsleden från tåget i Vagnhärad eller från Trosa!
Men Bergs Gård mer än bara fart och fläkt på flowiga leder och promenader i skogen. Det är också ett levande ekologiskt lantbruk med nötkreatur. I gårdsbutiken kan du köpa gårdens kött och även andra produkter från lokala tillverkare. I Bergs gårds ekhage finns också ett bokningsbart naturbord som ingår i en satsning från Visit Sweden. Du förses med råvarorna men lagar din egen mat ute i naturen. Vill du hellre att någon annan lagar maten? Ingen fara – gårdens kök fixar mat om du beställer i förväg, och kafé finns också!
Mer info: bergsgard.se
Resa hit: Mälartåg till Vagnhärad. Har du cykel kan du ta med den kostnadsfritt ombord. Från stationen kan du vandra, cykla eller ta taxi. Eller om du ankommer en vardag – ta bussen. Busshållplatsen Bergs Gård trafikeras av Sörmlandstrafiken.
Foto: Harald Abbas
Kapten Billes Restaurang & Logi, Norsholm
Utflykter längs Göta kanal
Vid Norsholms sluss på Göta kanal, 1,5 mil utanför Norrköping – där har du Billes Restaurang & Logi, inrymt i ett kanalmagasin från 1890. Sommartid glider båtarna förbi i en aldrig sinande ström, men den mer stillsamma hösten är också en fin årstid att besöka Göta kanal. Längs själva kanalen löper nämligen de gamla dragvägarna, som gjorda för cykling eller vandring och helt bilfria.
Att vandra eller cykla längs Göta kanal är att ta sig fram i ett kulturhistoriskt landskap med anor från 1500-talet. Här har ingenjörskonsten skapat ett underverk som klyver tvärs igenom landet och erbjuder vackra vyer av det passerande landskapet.
I närheten finns också Norsholms naturreservat med en vandringsled som går längs betade hagmarker och förbi gamla ihåliga ekar och medeltida fornborgar.
Efter en dag ute kan du värma upp dig i Kapten Billes vedeldade bastu. Restaurangen har begränsade öppettider under lågsäsong, men som boende här har du tillgång till självhushållskök där du kan fixa ditt eget käk.
Mer info: kaptenbille.se
Resa hit: Mälartåg och SJ till Norrköping eller Linköping. Vidare med Östgötapendeln till Kimstad och därefter buss (Östgötatrafiken) som tar dig till Norsholm.
Foto: Carlsbecker Studios