Cookie Consent by Free Privacy Policy website Njut av vintern – Tips på härliga utflykter i Stockholm-Mälardalen | Mälartåg Hoppa till huvudmenymenu Hoppa till innehålleast Hoppa till fotensouth

Njut av vintern – Tips på härliga utflykter i Stockholm-Mälardalen

Låt inte vintermörkret få dig att stanna hemma i soffan. Ute väntar underbara vinterutflykter runt om i Stockholm - Mälardalen. Allt från långfärdsskridskoturer och bastuvandring till stadsvandring i Västerås.

 

Bondetorget i Västerås

Västerås

Stadsvandringar

Varför inte kombinera promenader och frisk luft med ny kunskap? Under vintern anordnas ett antal stadsvandringar i Västerås, i regi av Verde Verde Travel. Under rubriken ”Västerås vackraste vyer” kastas du först tillbaka till medeltiden, för att sedan färdas framåt via Gustav Vasas 1500-tal fram till industrihistoriens 1800- och 1900-tal. Den som vill se stan från ett annat perspektiv kan gå i stadsarkitekten Erik Hahrs fotspår, medan den som föredrar att göra en resa inåt väljer en digital detox och skogsbad på Björnön i slutet av januari. Mitt i naturen, på bussavstånd från stan.

Hitta hit: Mälartåg, SJ eller Tåg i Bergslagen till Västerås. Gångavstånd till vandringar i centrum. Buss 2 går till Björnön. Mer info: verdeverdetravel.com 

Bild på fyra personer på is med långfärdsskridskor.

Uppsala

På hal is

När isarna lägger sig är det äntligen dags att plocka fram långfärdsskridskorna igen och uppleva känslan av att sväva fram över det som för bara några månader sedan var skvalpande vatten. Mälaren och Stockholms skärgård kan bjuda på fina isar när förhållandena är de rätta. Men för att göra det på ett säkert sätt krävs iskunskap. Den som vill lära sig kan gå kurser via exempelvis Friluftsfrämjandet, gå med i lokala föreningar, eller anlita privata aktörer. I Uppsala och Västerås finns till exempel Aktivt Uteliv, som både arrangerar kurser och hyr ut utrustning. När isen är tjock nog och snön har fallit brukar plogade banor finnas på flera ställen i Stockholm-Mälardalen. I Uppsala hittar du dem till exempel i Björklinge, Fjällnora och Hammarskogs friluftsområden.

Hitta hit: Mälartåg, SJ, Upptåget eller SL Pendeltåg till Uppsala. Buss 809 till Fjällnora, buss 108 till Hammarskog och buss 821 till Björklinge. Mer info: aktivtuteliv.se, krogrannet.nu/langfardsskridskor-uppsala, friluftsframjandet.se.

Stockholm

Tölta i Kungsängen

Drömmer du om att tölta över frostnupen mark på en vinterpälsad islänning? Tre mil norr om Stockholm, strax utanför Kungsängen, ligger Örnäs gård. Här arrangeras islandshästritter året runt, i naturreservatet som omger gården. Under två timmar är det du och din häst, som paras ihop med dig efter erfarenhet och önskemål. Upplägget på ritten anpassas alltid efter gruppen. Kanske räcker det med skritt och tölt, eventuellt lite trav. Eller så blir det en uppfriskande galopp med vajande manar innan det är dags att vända tillbaka. Väl hemma vid stallet igen väntar fika med hembakade bullar. På gården finns även Lilie’s Café, som numera huserar i herrgårdsbyggnaden, Svanpalatset.

Hitta hit: SL pendeltåg till Kungsängen. Från Kungsängens station, ta buss 558 mot Håtuna kyrka. Kliv av vid Örnäsvägen. Det går även att ta buss 559 mot Brunna och kliva av vid Musikvägen, men då blir det en längre promenad. Mer info: ornasgard.se och svanpalatset.se.

Vedeldad bastu i skogen vid Östra Glottern.

Åby

Bastuvandring med dopp

Mossbelupna stenar, högresta granar och klipphällar som ger utsikt över trädtopparna. Glotternskogens naturreservat i Åby, strax norr om Norrköping, är en i stort sett orörd skog som ger John Bauer-stämning året runt. Hur snöläget blir till vintern är förstås oklart, men oavsett väder finns ett mål med den här dagsvandringen som får både snöglopp och kyliga vindar att framstå som rätt mysiga i sammanhanget. För efter några kilometers runda i skogen väntar den vedeldade bastun vid Övre Glottern. Och strax intill, en eldstad vid vindskyddet, som gjord för korvgrillning. Bastun kan bokas via Norrköpings kommun. Tre timmar kostar 50 kronor mån-tors och 100 kronor fre-sön. När du betalat får du en kod till låset.

Hitta hit: SJ, Mälartåg eller Östgötapendeln till Norrköping. Buss 12 och 430 från Norrköping stannar vid hållplats Torshag. Härifrån är det skyltat upp till sjön Glottern. Därifrån går vandringsleden till naturreservatet. Därifrån är det 5-6 kilometer till bastun och vindskyddet. Mer info: norrkoping.se, sök Glottern, naturkartan.se/norrkoping/glotternskogen-bastu 

Flygbild på hus vid vatten.

Stockholm

Vinteröppet i Stockholms skärgård

Långt ute i Stockholms skärgård, där öarna börjar ge vika för öppet hav, ligger den idylliska ön Sandhamn. Det lilla samhället i det yttre havsbandet är för många synonymt med sommar, segling och fester. Men under vinterhalvåret infinner sig en lugnare rytm. Här promenerar du i trånga gränder bland pittoreska hus med anor från 1700- och 1800-talet, för att sedan fortsätta längs med stränder, upp på klippor och in i den vindpinade tallskogen. Bäst av allt – du kan avsluta med ett varmt krypin i hamnen. Både Sandhamns Värdshus och Sandhamn Seglarhotell håller öppet året runt för mat- och övernattningsgäster – bara en timmes båtfärd från fastlandet.

Hitta hit: Tåg till Stockholm. Buss 433 eller 434 från Slussen till Stavsnäs. Waxholmsbåt från Stavsnäs till Sandhamn. Mer info: sandhamns-vardshus.se, sandhamn.com, waxholmsbolaget.se


Relaterade Artiklar

Människor promenerar i solen längs en å som rinner genom Trosa

Klimatsmarta utflykter i Mälardalen

Det finns mängder av aktiviteter och utflyktsmål runt om i Mälardalen med fokus på miljö och hållbarhet. Vi har samlat några smultronställen som hjälper oss bidra till en mer hållbar konsumtion och en grönare planet.

Till våra hållbara tips
person cyklar i skogen på en mountainbike

Över stock och sten i Bergslagen

Bergslagen är ett eldorado för mountainbikecykling. I Sveriges ledtätaste område finns något för alla cyklister.

Läs om Bergslagen Cycling
Vindskydd vid Marmorbruket med utsikt över vattnet

Vår i vindskydd

Testa själv att sova i vindskydd. Här kommer fyra tips på vackra platser i Mälardalens magiska natur.

Till tipsen