Så funkar det ombord

Bild över ett tågset med förklaringar. Förklaringarna finns i textform under bilden.

Här har vi samlat nyttig information inför din resa.

 • Du behöver boka biljett innan du kliver ombord på tåget, det är inte möjligt att köpa tågbiljetter ombord på våra tåg.

  Biljetter går att köpa via:


 • Ett tågsätt består av fyra dubbeldäckade vagnar varav en av dem är vad vi kallar för en Flexvagn. På utsidan av tåget vid dörrarna har den blå färgen dragits ned något och det finns dekaler som tydligt talar om vilka funktioner som finns inne i vagnen. Här finns två rullstolsplatser, utrymme för att placera cyklar, större bagage och barnvagn, en stor toalett med skötbord och en mindre toalett samt tågvärdarnas tjänstekupé.


 • Då alla 333 sittplatser har samma höga standard och komfort är det enhetsklass ombord på tåget. Det går inte att boka sittplatser, förutom de två rullstolsplatserna, läs mer under rubriken Bokning av rullstolsplats.


 • Mälartåg är tillgänglighetsanpassade genom att fler än 10% av sittplatserna erbjuder ett något större utrymme att röra sig på. Dessa platser är jämnt fördelade mellan vagnarna och finns på både under- och mellanvåningarna. Du hittar dessa med hjälp av en dekal på väggen som tydligt visar vart dessa platser finns. Du som är i behov av en prioriterad sittplats har alltid företräde till dessa platser. Alla entrédörrar har insteg i nivå med plattform och tågen uppfyller de senaste kraven på tillgänglighet.


 • För att boka rullstolsplats på Mälartåg kontaktar du vår kundservice.

  Rullstolsplatserna finns i Flexvagnen (se bild ovan).

  1. Rullstolsplats – där golvytan är avsedd för placering av rullstolen. När du bokar en sådan plats måste du sitta kvar i rullstolen under färd. Platsen har ett tippskydd som kan fällas ut för att rullstolen ska stå säkrare.

  2. Rullstolsplats med stol – består av en golvyta avsedd för rullstolen. Denna plats har dessutom en vanlig stol bredvid som medföljer i bokningen. Om du har möjlighet kan du flytta över till denna plats.

  Som rullstolsburen har du alltid företräde till sittplatsen även om rullstolsplatsen inte är bokad. Rullstolen spänns inte fast i väggen eller i golvet. Mått på rullstolarna måste hållas inom B70xL120.

  Fordon får inte tas ombord på tåget. El-scooter/El-moped (finns både som 3- och 4-hjulingar) räknas som fordon och är inte tillåtna att ta med ombord på Mälartåg. Våra tåg är inte anpassade för dessa fordon på grund av bland annat dålig svängradie. Säkerhetsaspekten är ytterligare en orsak till varför de inte är tillåtna ombord. Elrullstol/permobil är dock tillåtet att ta med ombord på tåget om den uppfyller kraven för måttet B70xL120. Alla entrédörrar har insteg i nivå med plattform och tågen uppfyller de senaste kraven på tillgänglighet.

   


 • Har du en funktionsnedsättning och behöver hjälp till och från tåget, eller vid tågbyte kan du beställa ledsagning. Ledsagning finns på många stationer och kostar inget extra. Boka ledsagning senast 24 timmar före avresa på telefon 0771–75 75 75.
  Läs mer om ledsagning här.

  Det är viktigt att du inte har med dig mer eller tyngre bagage än vad du själv med enkelhet klarar av att bära ombord.


 • På övre plan i vagn 12 (se bild ovan) har vi en lugn avdelning där du som vill vila eller behöver arbetsro kan sitta. Här ska mobiltelefonen vara på ljudlöst och eventuella samtal ska hållas lågmälda. Barn är välkomna under samma förutsättningar som vuxna.


 • Om du är allergisk så finns det två speciellt avsedda utrymmen i varje ände av tåget, närmast förarhytten. Här får man varken äta nötter eller citrusfrukter. Man ska heller inte sitta här om man bär stark parfym. Djur får inte vistas här.  Utrymmet ska ses som en allergivänlig avdelning som städas enligt samma rutiner som för tåget i övrigt.


 • Väskor av kabinstorlek placerar du under eller mellan stolarna. Mindre väskor på hatthyllan. På bagagehyllorna i vagnsändarna på över- och nedervåningen finns det plats för ­större bagage. Har du ännu större bagage placerar du det i Flexvagnen.

  Grundregeln är att varje person får ta med sig högst två väskor (maxmått 80x50x35 cm, maxvikt 20kg) samt ett mindre handbagage.

  Utöver detta får du ta med dig ett specialbagage, t ex en hopfällbar barnvagn eller ett skidfodral.

  Tågen har begränsat med bagageutrymme och vår ombordpersonal kan, av arbetsmiljöskäl, tyvärr inte hjälpa dig att lyfta bagage vid av-/påstigning. Det är därför viktigt att du inte har med dig mer eller tyngre bagage än vad du själv med enkelhet klarar av att bära.


 • Barnvagnar ska placeras i Flexvagnen (se bild ovan).

  Är det redan fullt i detta utrymme kan man placera barnvagnen i mån av plats i vestibulen. I övriga vagnar finns det plats för en ihopfälld barnvagn under bagagehyllorna på nedervåningarna.


 • Sällskapsdjur är välkomna ombord. På utsidan av sista och första vagnen i varje tågsätt är det uppmärkt var det är tillåtet att gå in med djur. Ledar- och assistanshundar räknas inte som sällskapsdjur och får sitta på valfri plats undantaget den allergivänliga avdelningen. Hundar ska vara placerade på golvet.


 • Vad vore ett modernt tåg utan internet ombord? Res uppkopplat genom att välja Mälartåg Wi-Fi på din enhet. Acceptera villkoren och klicka ”connect”, sen är du online.


Relaterat innehåll

Hittegods

Glömt något på Mälartåg? Här kan du registrera kvarglömda saker

Registrera kvarglömt →

Kontakta Mälartåg Kundservice

Har du en fråga är du varmt välkommen att kontakta Mälartåg Kundservice

Ta kontakt med oss →