Cookie Consent by Free Privacy Policy website Cykel | Mälartåg Hoppa till huvudmenymenu Hoppa till innehålleast Hoppa till fotensouth

Att resa med cykel på Mälartåg

Du kan ta med dig din cykel ombord på Mälartåg. Du betalar inget extra, och platsen går inte att reservera.

Våra dubbeldäckare

I våra nya dubbeldäckare finns det plats för upp till sex cyklar i varje tågsätt. Du fäster din cykel med hållare på anvisad plats i Flexvagnen. Skulle det vara trångt ombord på tåget får du vänta till nästa avgång om cykeln ska med. Det är alltid tågvärden som avgör om det finns plats för cykeln, och bedömningen görs utifrån utrymme och säkerhet. Det innebär att det aldrig finns en garanterad plats för din cykel. 

Bild på cykel i kupe med kvinna i förgrunden.
Foto: Niklas Björling

Du ansvarar själv för att cykeln kommer på och av tåget. Ha uppsikt över cykeln under hela resan så att den inte skadar eller smutsar ner någon eller något. Var särskilt uppmärksam vid på- och avstigning då det kan vara trångt. Det är du som kund som ersätter eventuell nedsmutsning på medresenär eller skador som kan uppstå. 

Det är inte tillåtet att ta med cykelkärra/vagn, tandemcykel eller varucykel. 

Elsparkcykel eller mindre resecykel ska fällas ihop och förvaras i bagageställ eller på golvet vid ditt säte. Elsparkcykel eller mindre resecykel får inte placeras på hatthyllan ovanför din plats. 

I mån av plats får en trehjulig cykel i form av hjälpmedel tas med per resenär utan extra kostnad. För det fall en trehjulig cykel överstiger angivna mått kan resenären, av säkerhetsskäl, nekas ombordstigning.

Maximala mått för trehjulig cykel:

    • Längd 180 cm
    • Bredd 80 cm 

Våra mindre regionaltåg 

De flesta av våra Regina-tåg är utrustade så att 1-2 cyklar kan spännas fast på samma sätt som i våra nya dubbeldäckare. Om tåget saknar anordning för att spänna fast cyklar, är det av säkerhetsskäl inte tillåtet att ta med cyklar på dessa tåg.

Undantag

Arlanda C

På grund av utrymmes- och säkerhetsskäl är det inte tillåtet att kliva av eller ombord med cykel på Arlanda C.

I och med den begränsade ytan och de flöden av resenärer som kan uppstå samt behovet av att passera spärrarna med giltig biljett, anses cyklar på stationen utgöra en säkerhetsrisk.

Så tar du cykeln genom Stockholm C och Västerås C

Stockholm Central

På Stockholm Central är det inte tillåtet att medföra sin cykel genom stationsbyggnaden. Det löser du enkelt genom att använda följande anvisade vägar: 

För ankomster och avgångar på spår 1 - 10 tar du vägen till och från plattformarna via utgång vid Arlanda Express entré vid Östra Järnvägsgatan/Vasaplan. Samtliga spår kan nås utan att passera genom stationshuset och här finns det inga nivåskillnader. 

För ankomster och avgångar på spår 11-19 tar du dig via hiss som angör Klarabergsviadukten Nils Ericsons plan och vidare via gången som går under spåren mellan 11-19. Här finns det nivåskillnader där trappor och hissar finns att tillgå. Följ skyltning mot spår 19. 

Cykeln måste ledas oavsett var du befinner dig på stationen. Använd gärna hiss eller trappor, men ej rulltrappor. 

Kvinna på väg med cykel till spåret vid Stockholm centralstation

Västerås Centralstation 

Du leder din cykel genom stationshuset, tar hissen till förbindelsegången som leder vidare till plattformarna på stationen.   


Relaterade Artiklar

Inzoomad bild på en man i rullstol från sidan

Så reser du med rullstol/permobil och sittscooter

Det finns rullstolsplatser på nästan alla våra avgångar.

Läs mer om rullstolsplatser
Skylt för mötesplats för ledsagning

Ledsagning

Har du en funktionsnedsättning och behöver hjälp till och från tåget eller vid tågbyte kan du beställa ledsagning.

Läs mer om hur du bokar ledsagning
Människor promenerar i solen längs en å som rinner genom Trosa

Klimatsmarta utflykter i Mälardalen

Det finns mängder av aktiviteter och utflyktsmål runt om i Mälardalen med fokus på miljö och hållbarhet. Vi har samlat några smultronställen som hjälper oss bidra till en mer hållbar konsumtion och en grönare planet.

Till våra hållbara tips