Cookie Consent by Free Privacy Policy website Nya priser från 9 januari | Mälartåg Hoppa till huvudmenymenu Hoppa till innehålleast Hoppa till fotensouth

Nya priser från och med 9 januari

Det blir nya biljettpriser för dig som reser med Mälartåg enkelbiljett eller med periodbiljetten Movingo från och med den 9 januari.

Priset för en resa med Mälartåg enkelbiljett höjs med 5 procent från och med den 9 januari 2024. Du köper din Movingo periodbiljett till nuvarande pris till och med den 8 januari, Därefter höjs den med 7,5 procent från och med den 9 januari.

Biljettpriserna för Mälartågs enkelbiljett och Movingo periodbiljett beslutas av Mälardalstrafiks styrelse och godkänns därefter av regionfullmäktige i de sex ägarregionerna i Stockholm, Sörmland, Västmanland, Uppsala, Örebro län och Östergötland.

Här följer exempel på de nya biljettpriserna från och med den 9 januari.                                                                                                                                                                                                      

Movingo 30 dagar, pris vuxen  

Alla sträckor

3 440 kr

Uppsala-Stockholm

2 420 kr

Eskilstuna-Stockholm

3 310 kr

Nyköping-Stockholm

3 070 kr

Västerås-Stockholm

3 120 kr

Eskilstuna-Västerås

1 460 kr

Movingo 5/30 , vuxen    
Uppsala Stockholm       1030 kr
Eskilstuna- Stockholm    1410 kr
Katrineholm-Stockholm 1460 kr

Ungdom/student reser med rabatterat pris med Movingo                                                                                                                                                                                                                                     

Mälartåg Enkelbiljett  
Uppsala- Stockholm  105 kr
Eskilstuna-Stockholm     170 kr
Nyköping- Stockholm    155 kr
Strängnäs-Stockholm     130 kr
Eskilstuna-Västerås      75 kr

Ungdom/student reser med rabatterat pris med Mälartågs enkelbiljett 

Frågor och svar om de nya priserna

När börjar de nya priserna gälla?

Priserna gäller för resor från och med tisdagen den 9 januari 2024. Du kan köpa din Movingobiljett till nuvarande lägre pris till och med den 8 januari.

Hur bestämmer ni prishöjningarna?

Mälardalstrafik, som står bakom Mälartåg och Movingo, ägs av regionerna i Stockholm, Sörmland, Västmanland, Uppsala, Örebro län och Östergötland. Biljettpriser inom Mälardalstaxan beslutas av Mälardalstrafiks styrelse och godkänns därefter av regionfullmäktige i samtliga sex ägarregioner.

Varför höjer ni priserna?

I rådande situation med snabba kostnadsökningar i samhället behöver även vi höja priserna för att hantera kraftigt ökade kostnader för energi, fordon och räntor. Vi har inte justerat priserna på flera år, men ser det nu som nödvändigt för att säkra trafiken. Prissättningen för Movingo har generellt legat still sedan biljetten infördes för sex år sedan 2017, med undantag för mindre justeringar för följsamhet mot höjningar som regionerna gjort i lokaltrafiken.  Enkelbiljetterna har haft samma pris sedan december 2021.

Hur kan ni göra det dyrare att resa med er om ni vill att fler ska resa med tåg och kollektivtrafik?

Vi gör det här för att kunna upprätthålla och även utveckla regionaltågstrafiken med bland annat fler avgångar och en stabil tidtabell, just för att våra resenärer ska kunna välja att resa hållbart med Mälartåg.

Din resa med Mälartåg och Movingo är subventionerad och betalas till cirka 40 procent av offentliga medel. Anledningen till detta är att regionaltågstrafiken i Stockholm-Mälarregionen är viktig för att regionen ska kunna fortsätta växa på ett hållbart sätt, och många ska kunna pendla till jobb och studier och även resa på sin fritid. Med dagens ansträngda ekonomiska läge i regionerna behöver vi genomföra en prishöjning. Alternativet att skära ner tågtrafiken skulle drabba medborgare och alla dem som pendlar till jobb och studier hårt.