Cookie Consent by Free Privacy Policy website Transdev tar över ansvaret att köra Mälartåg från 16 juni | Mälartåg Hoppa till huvudmenymenu Hoppa till innehålleast Hoppa till fotensouth

Transdev tar över ansvaret att köra Mälartåg från 16 juni

I början av sommaren får Mälartåg en ny samarbetspartner i trafikföretaget Transdev som från den 16 juni tar över ansvaret för tågtrafiken. Tågen ska gå som planerat och ambitionen är att du som reser inte ska påverkas av övergången.

Tågresandet i Stockholm-Mälardalen ökar och under förra året gjordes 12,5 miljoner resor med Mälartåg. Det har dock under en längre tid förekommit stora utmaningar i tågtrafiken med trafikstörningar, som har drabbat dig som reser. Trots att en rad åtgärder tillsammans med nuvarande trafikföretag MTR, exempelvis utbildning av många nya lokförare och tillfälliga neddragningar av antalet avgångar, är trafiken inte tillräckligt pålitlig. Därför har Mälardalstrafik och MTR gemensamt beslutat att avsluta avtalet i förtid.  

Istället kommer Transdev att köra Mälartåg från och med den 16 juni. Det är ett trafikföretag med lång erfarenhet av att köra tågtrafik i Sverige, bland annat Öresundståg och Snälltåget. De har även tidigare kört Upptåget, som numera är en del av Mälartåg. 

Tågen kommer att gå enligt planerad tidtabell och målet är att du som reser ska påverkas så lite som möjligt. Vi tillsammans med MTR och Transdev kommer nu att ha fullt fokus på att få till en smidig övergång, men vi är samtidigt ödmjuka inför att det är en komplex verksamhet som ska flyttas på kort tid.   

Vid övergången erbjuds Mälartågs medarbetare att följa med till Transdev.  

Vad behöver jag tänka på när jag planerar att resa efter den 16 juni?   

Du kan planera och resa som vanligt. Inget ändras med våra tåg, biljetter eller kundservice.  Den 15 juni - 11 augusti kör vi i sommartrafik, som innebär färre avgångar på några sträckor. Inför hösten planeras det för samma tidtabell med lika många avgångar som vi haft sedan i december 2023. 

Hur kommer det här att påverka trafiken?   

Vår ambition är att förbättra resan för dig och att trafiken ska bli mer pålitlig. Alla inblandade parter arbetar hårt för att det ska ske smidigt och med så lite påverkan som möjligt för dig som reser, men vi är ödmjuka inför att det är kort om tid.  

Varför sker övergången så snabbt? 

Det nya avtalet är ett så kallat nödavtal med stöd i EU:s kollektivtrafikförordning, vilket kräver en snabb övergång. Eftersom vi minskar trafiken varje sommar, när färre reser, är mitten på juni ett bra tillfälle för Transdev att ta över trafiken.   

Du hittar mer information om det nya avtalet på Mälardalstrafiks webbplats.