Cookie Consent by Free Privacy Policy website Tågutflykt till Tom Tit | Mälartåg Hoppa till huvudmenymenu Hoppa till innehålleast Hoppa till fotensouth

Tågutflykt till Tom Tit

Sommaren är den perfekta tiden att ta med barnen med upptäcktsfärd i Mälardalen. Elliot,7, och Oliver, 4, tog tåget från Katrineholm ihop med mamma Hanna och pappa Oscar Maxstad-Tannlund. Det blev en fartfylld utflykt till Tom Tits Experiment i Södertälje.

– Kolla bussarna där nere på marken!
– M-ä-l-a-r-t-å-g står det uppe på skärmen, eller hur mamma?

Elliot och Oliver har sjunkit ner i sätena på övervåningen på Mälartågs dubbeldäckare och ögonen glittrar. Tåget har precis lämnat Katrineholm Central i riktning mot Södertälje och Oliver konstaterar:

– Det roligaste i dag blir nog att åka med tåget.

Familjen Maxstad-Tannlund är inga vana tågresenärer. I pappa Oscars och mamma Hannas jobb behövs bil, liksom till det älskade sommarstället.

–Vi har bara tagit tåget ett par gånger - till barnens kusiner i Farsta, Jönköping och Lund, det är allt, skrattar Oscar.

Elliot tittar ut från fönstret i tåget

Mälartågs sommarkampanj med höjd åldersgräns upp till och med 11 år (se faktaruta intill) gör att både Elliot och lillebror Oliver reser gratis, vilket de inte funderar på ett dugg, eftersom de har fullt upp att ta in allt nytt ombord. Tågresan tar bara 45 minuter, men Oscar har varit förutseende och plockar fram både kortspel, hembakade bullar och skalade apelsinklyftor i en burk.

– Det är viktigt att de får tanka energi för att orka en intensiv eftermiddag, säger han.

Elliot, som en del kanske känner igen från Instagramkontot ”Elliot bakar” och och SVT Barnkanalen-serien “Hemma hos Elliot”, , har Crouzons syndrom – ett ovanligt syndrom som innebär att han har en skelettmissbildning i ansiktet. För honom är det extra viktigt att regelbundet få i sig mat och energi.

Barn håller i fikabröd på tåget

Vid Södertälje Syd hoppar familjen på SL-bussen in till Södertälje centrum och vidare två hållplatser till Tom Tits Experiment. Här väntar fyra våningar fyllda av fantastiska naturvetenskapliga experiment och pojkarna håller högt tempo. Det testar klättervägg med lysdioder, vattenexperiment, spegellabyrint, … Men tempot går ner när de uppslukas och fascineras av Sanddrejaren – där de kan rita olika mönster i sand beroende hur fort drejskivan snurrar.

– Skönt att få pusta lite, det behöver både dem och vi, ler Hanna.

2,5 timmar senare stänger Tom Tit. Det blir buss tillbaka till Södertälje Syd, och Oliver och Elliot hinner få var sin korv med bröd från Pressbyrån innan Mälartåget rullar in. Det blir en lugn resa, med tid att koppla av en stund.Vad var då bäst?

Oliver: – Bollbanan i taket och att leka att vi körde bil.

Elliot: Mörka rummet och sanddrejaren, där vi fick rita olika mönster i sand som blev olika när drejskivan snurrade olika fort.

Text: Katarina Myrberg
Foto: Niklas Björling 


Relaterade Artiklar

Människor promenerar i solen längs en å som rinner genom Trosa

Klimatsmarta utflykter i Mälardalen

Det finns mängder av aktiviteter och utflyktsmål runt om i Mälardalen med fokus på miljö och hållbarhet. Vi har samlat några smultronställen som hjälper oss bidra till en mer hållbar konsumtion och en grönare planet.

Till våra hållbara tips
person cyklar i skogen på en mountainbike

Över stock och sten i Bergslagen

Bergslagen är ett eldorado för mountainbikecykling. I Sveriges ledtätaste område finns något för alla cyklister.

Läs om Bergslagen Cycling
En istäckt sjö vid soluppgång med en ensam långfärdsskriskoåkare

Njut av vintern – Tips på härliga utflykter i Stockholm-Mälardalen

Låt inte vintermörkret få dig att stanna hemma i soffan. Ute väntar underbara vinterutflykter runt om i Stockholm - Mälardalen.

Upptäck vintern i Mälardalen