Cookie Consent by Free Privacy Policy website Vår i vindskydd | Mälartåg Hoppa till huvudmenymenu Hoppa till innehålleast Hoppa till fotensouth

Vår i vindskydd

Testa själv att sova i vindskydd. Här kommer fyra tips på vackra platser i Mälardalens magiska natur för dig som är nybörjare och som gärna reser hållbart till övernattningsäventyret.

Falkasjön, Kilsbergen

Kilsbergen utanför Örebro bjuder på trolsk skog, sjöar, och ett och annat vindskydd! Här finns en väl utvecklad infrastruktur av vandringsleder som gör det enkelt att hitta och ta sig ut. Falkaslingan utgår från Ånnaboda och är en milslång rundslinga som tar dig runt två sjöar och tillbaka till utgångspunkten.

Längd: ca 10km

Vindskydd: Två vindskydd vid Falkasjön, eldstad, ingen ved (men går att ta med från vedförrådet vid lagshuset vid Ånnabodasjön).

Ta sig dit: Tåg till Örebro. Länstrafiken Örebro kör till konferensanläggningen Ånnaboda. Därifrån är det 300 meter ner till naturreservatet.

Mer info: naturkartan.se

Gisslaren och Kolarmoån, Upplandsleden

Etapp 10, mellan Kolarmora och Gimo, är den längsta etappen på Upplandsleden. Det som är glädjande r att det finns två vindskydd längs den 30 kilometer långa sträckan som gör det lätt att dela upp vandringen på minst två dagar - eller bara göra en dagstur till ett av vindskydden och tillbaka. Leden går på stigar och skogsvägar genom ett så gott som obebyggt område.

Längd: 30 km

Vindskydd: Vid sjön Gisslaren några kilometrar söder om Gimo finns ett stort och fint vindskydd, med tillgång till en enklare eldstad och bord med bänkar. Vid Kolarmoån finns två vindskydd, varav det ena går att sova i och det andra har bord och bänkar.

Ta sig dit: Tåg till Uppsala. till Gimo går flera busslinjer från Uppsala och Östhammar. I södra änden av etappen finns busshållplats i Kasbol på Hallstaviksvägen, som trafikeras av buss 805 från uppsala.

Mer info: upplandsstiftelsen.se

Marmorbruket, Kolmården

Det här vindskyddet ligger högt uppe på klipporna, med fantastisk utsikt över Bråviken och Vikbolandet. Marmorbruksleden är en mil lång och sitter ihop genom flera promenadslingor som hakar i varandra, i ett kulturhistoriskt område där det en gång i tiden bröts marmor. Det går att starta till exempel från Kolmårdens Vildmarkshotell, Marmorbruket eller från badorten Sandviken i Krokek.

Längd: 3-10 km

Vindskydd: Vindskydd med sovutrymme, eldstad, bänkar.

Ta sig dit: Tåg till Norrköping eller Kolmården. Bussar går från Norrköping till Vildmarkshotellet, Marmorbruket och Krokek Sandviken.

Mer info: visit.norrkoping.se, naturkartan.se

Tvären, Sörmlandsleden

Sörmlandsledens etapp 52 går från Nynäs slott ner till Sandvikens badplats, som ligger i en havsvik vid Östersjön. Leden går bitvis i kuperad terräng, bitvis på väg. vindskyddet vid fjärden Tvären ligger vackert beläget på en udde, söder om Sandviks camping, med utsikt över vattnet.

Längd: 7,5 km enkel väg.

Vindskydd: Rymligt vindskydd med eldstad.

Ta sig dit: Länstrafikens buss 554 (Nyköping - Studsvik - Trosa/Vagnhärad) stannar ute vid infarten till Nynäs från väg 219, ca 500 m från slottet och parken.

Mer info: nynasslott.se

Hur hittar jag vindskydden?

Längs så gott som alla lite större vandringsleder finns det vindskydd. De finns utmärkta på kartan med en symbol som visar ett snett lutande skydd (kallas även skämskydd/slogbod), se bilden nedan:

Vindskyddsymbolen som visar ett snett lutande skydd (kallas även skämskydd/slogbod)

Text: Karin Wallén

Foto: Josefine Schön, Visit Östergötland


Relaterade Artiklar

Kvinna med cykel på väg till tåget

Att resa med cykel på Mälartåg

Du kan ta med dig din cykel ombord på nästan alla Mälartåg. Du betalar inget extra, och platsen går inte att reservera.

Läs mer om att resa med cykel
En tågresenär läser kundtidningen ombord på tåget

Höstnumret av Res i Stockholm-Mälardalen ute på våra tåg

Möt Jens som valt bort den egna bilen mot elcykel och Angela som blev lokförare för kärlekens skull - och läs om resenärernas starka comeback i kollektivtrafiken.

Gå till tidningen Res i Stockholm-Mälardalen
person cyklar i skogen på en mountainbike

Över stock och sten i Bergslagen

Bergslagen är ett eldorado för mountainbikecykling. I Sveriges ledtätaste område finns något för alla cyklister.

Läs om Bergslagen Cycling