Cookie Consent by Free Privacy Policy website Vinterpepp! | Mälartåg Hoppa till huvudmenymenu Hoppa till innehålleast Hoppa till fotensouth

Vinterpepp!

När vintermörkret kryper inpå oss söker vi upp värme och ljus. Men det behöver inte ske inomhus. Med varma kläder och termos i ryggsäcken kan du uppleva allt från ljusfestivaler i städer, till vandringar med brasmys i närmaste friluftsområde. Här är några tips som inte kostar mycket – men ger extra energi under vinterhalvåret!

Boosta kroppen med bastu

Personer som sitter och bastar vid vattnet

Kallbad är en trend som slagit stort de senaste åren. Nu vill alla (nåja, nästan) doppa sig under vintertid! Men vad är bättre än att kombinera utebadet med en värmande stund i bastun? Enligt finska forskare ska regelbundet bastubadande dessutom ha hälsofrämjande effekter på kroppen genom att sänka blodtrycket och göra artärerna mer elastiska. Många idrottsföreningar med friluftsgårdar i Mälardalen har billiga (ibland gratis) bastur som dessutom ofta ligger i anslutning till en badplats, så kolla vilken som ligger nära dig.

Hellasgården i Stockholm har en populär bastu (två olika avdelningar för herr och dam) där man erbjuder ”aufguss” varje tisdags- och onsdagskväll. Det är upplevelse utöver det vanliga, där en erfaren ”saunameister” med jämna mellanrum kommer in med eteriska oljor som hälls över aggregatet, för att sedan fläkta upp den varma luften med hjälp av stora tygstycken. En spännande ritual som lockar nyfikna besökare. När det är aufguss brukar herrbastun erbjudas som mixbastu, där även damer får vistas. Föredrar du en extra lugn stund i bastun kan torsdagskvällarna rekommenderas. Då tonas lamporna ner i både omklädningsrum och bast och levande ljus tänds. Utanför ligger Källtorpssjön, där en vak hålls öppen hela vintern för vinterbad.

Skjulstabastun utanför Eskilstuna ligger vid en sjö och kan användas för endast 50 kronor, eller bokas för egna sällskap. Björnögården utanför Västerås ligger på doppavstånd från Mälaren och Ånnaboda utanför Örebro har vedeldad bastu med bad i Ånnabodasjön.

Mer info: hellasgarden.se, skjulstabastun.se, bjornogarden.se/hyrabastu, orebro.se

 

Låt ljuset leda vägen

Ljusfestival i Norrköping

När mörkret omsluter oss tänder vi ljus, det är sedan gammalt. Men på senare år har vi sett den tanken frodas i större skala, när städer skapar magi genom konstfulla, vackra och tänkvärda ljusinstallationer som skapats av olika konstnärer och kreatörer.

Norrköping Light Festival hålls i år för åttonde året i rad, från 25 november 2022 till slutet av januari 2023. Här följer du ett glittrande promenadstråk av lysande konstverk. Fantasifulla bildspel rör sig över husfasader och kaskader av färg dansar över byggnader, gator och vatten.

Även Stockholm satsar på ljuset när det är som mörkast, nämligen under Nobelveckan i december. Nobel Light Week Stockholm bjuder på rörliga projektioner och lysande konstverk. I Örebro arrangeras The magic forest 4-31 december, med tusentals LED-lampor som skapar tio olika magiska världar.

Mer info: visit.norrkoping.se, nobelweeklights.se, themagicforest.se,

 

Äntligen dags för isar

person som åker långfärdsskridskor

Tillhör du dem som tycker att vatten är bäst i fast form? Då ligger äntligen din säsong framför dig! På isarna runt Stockholm och hela Mälardalen får du upp värmen med ett par långfärdsskridskor under fötterna och med varm dryck i termosen. Idag finns mängder av eldsjälar som håller kurser, plogar banor och hyr ut utrustning och öppnar möjligheter att ta sig ut – vare sig du är en van skridskoåkare som har kunskapen att ta dig fram nästan överallt, eller om du är nybörjare och vill ha stöttning. Ta alltid reda på hur isarna ser ut innan du ger dig ut, och ha alltid isdubbar, räddningslina och klädombyte i ryggsäck med dig. Sedan är det bara att njuta av vidderna, öarna och känslan av att världen blir lite större när vattenytan blir din mark.

I Södertälje börjar skridskosäsongen när Lilla Måsnaren lägger sig. Därefter lägger sig Stora Måsnaren, där det även plogas banor när snön ligger och isen tillåter. Utanför Västerås hamn råder full aktivitet när Mälaren lagt sig. Långfärdsskridskoåkare och skridskoseglare njuter av is och plogade banor längs kusten bort mot Björnö. I Täby utanför Stockholm finns Rönningesjön, med friluftsgård, kafé, bastu – och plogade banor när snön fallit. Även längre bort längs sjön kan du värma dig inomhus en stund, på kaffestugan i Rönninge by (på 4H-gården). På sjön Svängbågen i Kolmården utanför Norrköping brukar en längre bana plogas. Åker du en söndag i januari och februari kan du passa på att titta förbi Tjalvestugan vid norra änden, då det är öppet för servering och vedeldad bastu.

Mer info: Förutom att en del sportbutiker hyr ut utrustning kan du hyra långfärdsskridskor genom till exempel Hygglo (hygglo.se) eller Fritidsbanken (fritidsbanken.se). Mer om plogade banor kan du hitta på här, och kurser i hela Stockholm-Mälardalen hittar du bland annat på friluftsfrämjandet.se.

 

Samling runt brasan

Eldstad i naturen

Ingen korv smakar så gott som vid en brasa i skogen. Men det finns också mycket annat som går att laga till eller värma över öppen eld – allt från pinnbröd till stekta äpplen i smördeg. Eller varför inte en riktig efterrättsklassiker – hajkbanan! Skär en skåra i en banan med skalet kvar, lägg i chokladbitar i skåran, och lägg bananen (eventuellt i folie) ovanpå glöden tills chokladen smält och bananen blivit varm och lite mjuk.

Men var i hela världen ska du hitta det där brasmyset? Ofta finns vindskydd med eldplatser på etapper längs längre vandringsleder – till exempel Sörmlandsleden, Bergslagsleden eller Roslagsleden. Självklart beror tillgängligheten på hur snöläget ser ut för tillfället. Är det mycket snö så är det skidor på, i stället för vandringskängor. På sajten och appen Naturkartan kan du söka efter eldplatser i olika län, eller direkt på en karta. Där finns också alla vandringsleder utmärkta.

Vill du inte gå så långt är det vanligt att hitta dem vid badplatser.

Ofta finns ett vedförråd i anslutning till eldstaden, men det finns inga garantier för att det alltid finns ved eller att den är helt torr. Ta därför med dig lite egen ved om du vill vara på säkra sidan och kunna elda. Grillgaller finns på vissa eldstäder men inte alla, men med grillpinne eller folie att lägga på glöden kommer du långt!

Mer info: naturkartan.se, sormlandsleden.se, bergslagsleden.se, roslagen.se, svenskaturistforeningen.se.  

Text: Karin Wallen

Foto: Bastu Björnögården, Jonas Bilberg. Norrköping Light Festival, Peter Holgersson. Långfärdsskridskor vid Björnögården, Aktivt Uteliv. Brasa Sörmlandsleden, Karin Reibring. 

 


Relaterade Artiklar

En istäckt sjö vid soluppgång med en ensam långfärdsskriskoåkare

Njut av vintern – Tips på härliga utflykter i Stockholm-Mälardalen

Låt inte vintermörkret få dig att stanna hemma i soffan. Ute väntar underbara vinterutflykter runt om i Stockholm - Mälardalen.

Upptäck vintern i Mälardalen
Människor promenerar i solen längs en å som rinner genom Trosa

Klimatsmarta utflykter i Mälardalen

Det finns mängder av aktiviteter och utflyktsmål runt om i Mälardalen med fokus på miljö och hållbarhet. Vi har samlat några smultronställen som hjälper oss bidra till en mer hållbar konsumtion och en grönare planet.

Till våra hållbara tips
person cyklar i skogen på en mountainbike

Över stock och sten i Bergslagen

Bergslagen är ett eldorado för mountainbikecykling. I Sveriges ledtätaste område finns något för alla cyklister.

Läs om Bergslagen Cycling