Cookie Consent by Free Privacy Policy website Så reser du med rullstol/permobil och sittscooter | Mälartåg Hoppa till huvudmenymenu Hoppa till innehålleast Hoppa till fotensouth

Så reser du med rullstol/permobil och sittscooter

Det finns rullstolsplatser på nästan alla våra avgångar. Dessa avgångar är märkta med rullstolssymbol i tidtabellen. Resenär med rullstol/permobil och sittscooter behöver inte boka plats i förväg och reser i mån av plats under förutsättning att säkerhetskraven inte överskrids.

Två olika sorts rullstolsplatser

  1. Rullstolsplats – Detta är en plats där golvytan är avsedd för placering av rullstolen/permobilen eller sittscootern. Under resan sitter du kvar i rullstolen/permobilen eller sittscootern. Platsen har ett tippskydd som kan fällas ut för att rullstolen/permobilen eller sittscootern ska stå säkrare.
  2. Rullstolsplats med stol – Denna plats har både en golvyta avsedd för rullstolen/permobilen eller sittscootern och en tillhörande vanlig stol bredvid som medföljer i bokningen. Om du har möjlighet kan du flytta över till stolen

Som rullstolsburen har du alltid företräde till sittplatsen. Rullstolen/sittscootern/permobilen spänns inte fast i väggen eller i golvet. 

Mått på rullstol och sittscooter

Totalvikten för rullstol/permobil eller sittscooter inklusive resenär får vara högst 300 kilo. Vändcirkeln får vara som mest 260 centimeter. Svängradien får inte överskrida 130 cm.

Rullstol: Bredd 75 cm och längd 125 cm
Sittscooter: Bredd 70 cm och längd 120 cm

Hitta din rullstolsplats ombord

Rullstolsplatserna på Mälartåg finns i flexvagnen. Entrédörrarna har insteg i nivå med plattformen eller lift.

Hantering av rullstolar och sittscooters ombord

På tågen finns ofta trånga dörrar och passager. Därför är det viktigt att din rullstol/permobil eller sittscooter inte överstiger måtten ovan. Du eller din assistent behöver kunna hantera din rullstol/permobil eller sittscootergenom trånga passager och på höj- och sänkbara rullstolsliftar. Ombordpersonalen har rätt att neka en resenär om det maximala måttet överskrids. 

Rullstolar får endast parkeras på rullstolsplats. I det fallet att du kan gå ombord själv och bära med dig en hopfälld rullstol anses rullstolen vara ett bagage. Den hopfällda rullstolen placeras i ett bagageställ.

Vänligen observera att det inte är tillåtet att ladda rullstolar/permobiler, sittscooters och elsparkcyklar ombord på tåget då detta kan medföra viss risk för brandfara.

Inför resan

Vi har inte möjlighet att hjälpa dig med kontroll av mått och vikt på plattformen innan tågets avgång. När du reser med oss förväntas du känna till måtten på din rullstol/permobil eller sittscooter och att den uppfyller våra krav. Om det finns tveksamheter när det gäller storleken måste vi av säkerhetsskäl neka ombordstigning. Vi rekommenderar dig därför att söka information i produktbladet som medföljer din sittscootereller rullstol/permobil , kontakta din återförsäljare för information eller på egen hand utföra en mätning för att få mer kunskap om måtten på din rullstol/permobil eller sittscooter.


Relaterade Artiklar

Skylt för mötesplats för ledsagning

Ledsagning

Har du en funktionsnedsättning och behöver hjälp till och från tåget eller vid tågbyte kan du beställa ledsagning.

Läs mer om hur du bokar ledsagning
Kvinna med cykel på väg till tåget

Att resa med cykel på Mälartåg

Du kan ta med dig din cykel ombord på nästan alla Mälartåg. Du betalar inget extra, och platsen går inte att reservera.

Läs mer om att resa med cykel
Människor promenerar i solen längs en å som rinner genom Trosa

Klimatsmarta utflykter i Mälardalen

Det finns mängder av aktiviteter och utflyktsmål runt om i Mälardalen med fokus på miljö och hållbarhet. Vi har samlat några smultronställen som hjälper oss bidra till en mer hållbar konsumtion och en grönare planet.

Till våra hållbara tips